Căutare

Sâmbătă, 10.20.2018, 3:24 PM
Bine aţi venit Vizitator | RSS
Scoala Gimnaziala Avram Iancu Alunis
Principală | Înregistrare | Autentificare
200 DE ANI DE ÎNVĂȚĂMÂNT ROMÂNESC


De secole întregi la dobândirea unei educaţii au stat la bază trei mai instituţii, şi anume: Familia, Biserica şi Şcoala.

Un indivin beneficiază în primul rând de cel mai frumos şi de preţ cadou oferit de Divinitate – Familia.  Celula de bază a societăţii, Familia este punctul de pornire al educaţiei unui individ, mediu în care acesta îşi dezvoltă personalitatea şi prin intermediul căreia îşi face intrarea în societate.

Biserica este instituţia care ne asigură comuniunea cu Dumnezeu, dătătorul de viaţă. Fiecare predică este o lecţie de educaţie creştină, dar şi civică. Rolul Bisericii ca instituţie în formarea cetăţeanului din punct de vedere moral în societate este foarte important , Biserica fiind cea care a facilitat înfiinţarea şcolilor şi care a promovat răspândirea învăţăturii în rândul tinerilor. În secolul XVI, mai precis în anul 1583, la Braşov, în interiorul curţii Bisericii Sfântul Nicolae a fost înfiinţată prima şcoală românească.

Şcoala este locul unde tânărul începe să trăiască zilnic o parte din timpul său, în cadrul unei comunităţi ce depăşeşte cadrul familial. În şcoală copilul trebuie să înceapă să respecte reguli de comportament pentru a- şi continua educaţia civică.

    În școală se realizează procesul instructiv-educativ al elevilor. În multitudinea modurilor de organizare a procesului instructiv-educativ, organizarea pe clase și lecții și-a dovedit eficiența în realizarea sarcinilor școlii o lungă perioadă de timp.

Fără să facă abstracţie de la contextual în care au apărut şcolile, în localitatea Aluniş şcoala a prins contrur tot din iniţiativa unui preot, aceasta fiind construită la început din lemn, în anul 1813.

Satul Aluniş este  depozitarul  unor tradiţii şi valori inestimabile care dăinuie până în zilele noastre iar acest lucru ne face să credem cu certitudine că în trecut comunitatea a fost interesată să-şi instruiască fiii în instituţia fundamental a acestei culture, şi anume Şcoala, instituţia care reuşeşte să ne diferenţieze ca indivizi.

Proiectul de faţă stă la baza unei activităţi prin intermediul căreia ne-am propus să evidenţiem evoluţia şcolii incepând cu anul apariţiei acesteia – 1813- şi până în prezent. Au trecut de atunci 200 de ani, ani în care Şcoala din Aluniş a evoluat într-un mod plăcut, ani în care învăţământul românesc a dat societăţii oameni de calitate ce fac cinste comunităţii din care fac parte dar şi şcolii care a contribuit la formarea acestora ca indivizi.

                  


Copyright MyCorp © 2018